Zit jij goed op je plekkie?

Beste lezer, heb je jezelf weleens één ding afgevraagd? Zit je wel goed achter je bureau, in de auto, of heb je de instellingen van je telefoon of computerscherm goed staan? Naar mijn mening is dit een onderwerp waar te weinig aandacht aan wordt besteed, want je wilt je lichaam toch niet verknallen, en zeker niet op jonge leeftijd? Ben jij je bewust van RSI? Voel je je rug ook elke dag stijver worden? Misschien een idee voor een ‘checkup’! Nu zijn er verschillende regels en tips voor een goede werkhouding, en ik denk dat je op je werk of anders bij een instantie daar goed over kunt communiceren!

We moeten rustig en vrij achter ons bureau kunnen zitten, daarbij komt dat je bijvoorbeeld je benen en armen niet of zo min mogelijk moet spannen, dat weet eigenlijk iedereen wel… maar toch 🙂 Ons beeldscherm moet goed ingesteld staan, bijvoorbeeld de schermresolutie en het licht / contrast. Dit kun je instellen op je computer of in de settings van je beeldscherm. Dus al die vensters heel even minder prioriteit geven en als je verstand hebt van computers… neem even de tijd om de beeldscherminstellingen in het configuratiescherm door te nemen en naar wens aan te passen. Kom je er niet uit? Schaam je niet en vraag!

“Ben jij je bewust van RSI en andere mogelijke klachten?”

Dan hebben we nog ons toetsenbord en muis. Heeft je arm voldoende steun? Muisarmen zijn niet prettig, daar kan ik zelf over meepraten omdat ik er vroeger zélf bijna eentje heb gehad. Bij mij leek het net of iemand een aansteker tegen m ‘n pols aanhield. Ik zal je zeggen dat dat best wel pijn deed. Wat ik heb gedaan is een andere, wat duurdere muis gekocht waarbij mijn pols schuin ligt en op de muis zelf wat meer knoppen zitten om instellingen aan te passen. Zoals gewoonlijk kun je de muis qua instellingen aanpassen op je computer, ook via het configuratiescherm. Ditzelfde geldt voor je toetsenbord. Heb ik hierbij tips voor je? Natuurlijk! Wat dacht je van de dubbelkliksnelheid van je muis? Sneller of langzamer dubbelklikken. De snelheid van je muiscursor? (het pijltje) Wil je als een sneltrein over je scherm kunnen schuiven met die muis of juist niet? En het toetsenbord, staat dat ingesteld naar de gewenste instelling van je land? Staat numlock aan of uit voor de cijfertoetsen aan de rechterkant van je toetsenbord?

Zijn letters en andere objecten goed en scherp leesbaar? Zo kun je ook de kleurinstellingen van objecten, in elk geval onder Windows (10) instellen. Bijvoorbeeld de kleuren van je werkomgeving, zoals titelbalken van openstaande vensters. Wat me vaak opvalt is dat mensen te dicht voor het computerscherm zitten, als één ding slecht is dan is dat het wel! Werk wat meer met in- en uitzoomen! Dit doe je in de meeste programma ‘s zoals je webbrowser met ‘ctrl +’ of ‘ctrl -‘. 100% is de ‘normale zoominstelling’ of anders gezegd, normale grootte van objecten en tekens op je scherm. Pauzeer geregeld het computergebruik, ga even een bak koffie halen of maak een praatje met anderen. Zo isoleer je jezelf niet van anderen! Luister naar je lichaam, krijg je ergens last van? Ga dan van je computer!

“Het configuratiescherm is er ook voor je gezondheid!”

Hoevaak kom je het wel niet tegen, een bureaublad met tig verschillende mapjes en snelkoppelingen! Why? Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken? Wat als je er nu opeens dertig of meer hebt staan? En niet op alfabetische volgorde? En de indeling van je mappen, bijvoorbeeld de documentenmap. Ik heb de meeste dingen in mappen ingedeeld en alle bestanden die daarmee te maken hebben daarin gezet. Het bureaublad? Alleen dát wat ik écht veel gebruik. Waarom maak je geen map aan op je computer waar alle bestanden instaan? Laat dat wat je écht elke dag, elk uur gebruikt op je bureaublad staan. En die taakbalk onder met al die icoontjes? Die kunnen ook weg als je ze niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor de favorieten op internet, en niet te vergeten, de indeling van je e-mailberichten qua mappen zoals bijvoorbeeld het postvak in.

En vind je die irritante automatische correctie van je tekstverwerking ook nodig? Dát is het eerste wat ik meteen uitzet! Elke irritatie achter je computer is er één teveel! En al die losse papiertjes op je bureau? Is dat geen veroorzaakte windhoos in je hoofd? Geheugensteuntjes zijn op andere nettere manieren, maar ook ‘relaxtere’ manieren te maken. Verder… ik ben geen 100% specialist in ‘verantwoord en gezond’ werken achter je bureau, daarom verwijs ik je graag door naar de specialist die dit wél is! Bijvoorbeeld op je werk of een instantie! Op internet staan ook veel handige tips.

“Lijkt er in je hoofd een windhoos te zijn geweest? Order alles op je computer en op je bureau!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *