Alpha, de genezing in jezelf!

Zoals je al hebt gelezen in eerdere berichten heb ik de Alpha-cursus gevolgd, en bij deze deel ik mijn ervaring met je van de gehele cursus! Aan veel dingen komt een eind, helaas ook aan de Alpha-cursus die ik sinds begin dit jaar ben gaan volgen. Wat is de Alpha-cursus? Op deze cursus ga je een periode van ongeveer drie maanden kennis maken met het geloof, jezelf en met elkaar. Mensen maken (opnieuw) kennis met God, Jezus en de Heilige Geest. Om wat voor reden zijn ze het geloof kwijtgeraakt? Dat kunnen veel dingen zijn, bijvoorbeeld onbegrip bij een ingrijpende gebeurtenis of in mijn eigen situatie boosheid. Ik heb ook mensen gesproken die atheïst zijn geweest en nu door de Alpha-cursus gelovig zijn geworden!

Denk niet bij jezelf dat je ‘meteen met de bijbel om je oren wordt gegooid’, op een ‘stap voor stap’ voorzichtige werkwijze ga je in de periode van ongeveer drie maanden lesstof door, maar bijna elke avond was er ook een spreker aanwezig. Dit kunnen sprekers zijn die spreken over gebeurtenissen, bijvoorbeeld iemand die een engel heeft gezien en werd beschermd door te stoppen op de autosnelweg omdat er een stuk verder een ernstig ongeluk was gebeurd. Het scheelde weinig of hij werd er ook (ernstig) bij betrokken. Ik wist nog wel dat tijdens één van de eerste keren een meisje sprak over de ‘genezende’ werking van God omdat ze toen der tijd helemaal de weg kwijt was, maar God haar toch heeft opgepakt en heeft geholpen.

“Of je nu atheïst bent of je bent je vertrouwen in het geloof kwijt geraakt, de Alpha-cursus is er voor iedereen!”

Andere sprekers legden uit hoe te bidden of hoe je God moet zien, wat is het voor iemand en waarom is de wereld zoals ie is?! Na de toespraken gingen we in aparte groepjes gesprekken voeren. Deze waren heel mooi, maar soms ook erg confronterend en emotioneel. Er werd gelachen, maar er vielen zeker ook tranen. Want… wat is jouw rol bij zo ‘n avond? Wat speelt er zich in jouw hoofd af? Hoe kan ik mezelf uit de put helpen? Of hoe kan ik mezelf stabiliseren in de situatie zoals ie nu is? Elke avond werd er gebeden, voor elkaar en soms met genezende en wonderbaarlijke werkingen… Wat als ik je zeg dat een vrouw dat in ons groepje zat nu zwanger is terwijl we ervoor hebben gebeden? En als ik je zeg dat ik ben genezen van mijn negativiteit waarmee ik jarenlang te maken had? De zelfhaat die weg is en het verdriet dat een plekje heeft gekregen?

Ik ben genezen! Natuurlijk gaat alles nu niet van ‘een leien dakje’, maar ik kan weer verder met mijn leven! Opbouwen wat er vroeger is afgebroken, mezelf weer op de kaart zetten en de nare dingen in het verleden achter me laten. Kun je uit iets negatiefs wat positiefs halen? Jazeker! Ik ben er achter gekomen dat ik wat moet gaan doen om anderen te helpen voorkomen wat mij is overkomen. Namelijk gepest worden en daar als gevolg de ernstige gevolgen van moeten meemaken! “Pesten is geen spelletje” is in ontwikkeling! God heeft me geholpen, dat is zeker! Tijdens de Alpha-cursus leer je veel nieuwe mensen kennen en maak je zelfs nieuwe vrienden of vriendinnen. Ik heb om me heen gehoord dat er zélfs huwelijken uit zijn ontstaan. Je bent tóch een soort van lotgenoten van elkaar!

“Wat is jouw rol bij een Alpha-avond? Wat speelt er zich in je hoofd af?”

Voordat de cursus begon gingen we eerst heerlijk eten! Diverse mensen van onder andere de kerk zorgden voor een rijkelijk menu van maaltijden, dus er ontbrak je niets. Een mooie manier om elkaar tijdens het eten al te leren kennen en later een praatje te maken zodat je dichterbij elkaar komt! Na het eten gingen we samen liederen zingen, dit waren meestal opwekkingsliederen. Muziek en emotie komen gauw samen, en wat dat brengt… Tranen van verdriet of van geluk. Tranen van genezing en antwoord. Ik heb vanaf het eerste moment ervaren dat ik meteen al mocht zijn wie ik daadwerkelijk ben, en ik heb ook de liederen met veel plezier meegezongen. Er zijn trouwens ruim 800 opwekkingsliederen! Uiteraard hebben we ze niet allemaal gezongen. Wat ik ook erg fijn vind is dat je na de tijd inhoud van de avonden digitaal kunt terugkijken op internet. Bijvoorbeeld presentaties die er zijn gegeven of de liederen die er zijn gezongen.

Het Alpha-weekend, hét meest mooie, maar ook meest emotionele en confronterende moment van de gehele cursus. Een weekend lang zijn we op een afgelegen plek geweest in het bos en hebben we kennis gemaakt met de heilige geest. Veel gesprekken, activiteiten, liederen zingen, wandelingen, en een toespraak over de heilige geest. Verhalen over wat de sprekers zelf hebben ervaren met de Heilige Geest en hoe wij hem kunnen ontvangen. Heel simpel zou je misschien bij jezelf denken, maar natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Je moet je hart openstellen voor de Heilige Geest. Er gebeurden, vooral tijdens dit weekend dingen met mensen waardoor ze het geloof hebben kunnen accepteren. Als je de Heilige Geest voelt, dan ben je ook dichtbij God en Jezus en kun je hen accepteren. Traditioneel hebben we de laatste dag, zondag, alles wat ons dwars zat opgeschreven en verbrand in het vuur! Dát werkte verlichtend. Ik was een ander mens toen ik weer terug kwam van het weekend. Opgeruimd in m ‘n hoofd en positief ingesteld!

“Als je de Heilige Geest voelt, dan sta je ook dichtbij God en Jezus”

Het einde van de cursusperiode naderde, en ik weet nog dat we een avond hadden over het kwade. Waarom moet dat in vredesnaam zou je denken? Ook dit hoort er wel bij! Hoe ga je hiermee om en hoe jaag je het weg?! Scheld gerust tegen Satan, werd er gezegd in ons groepje. “Rot op!!! Ik moet je niet!” Jij, als mens bent een kind van de heer, en ook dat mag je hardop zeggen! Bid om hulp, want je zal het krijgen! Niet altijd op de manier zoals jij wilt of denkt, maar je kómt er absoluut sterker uit. Kijk verder dan alleen naar voren, er is namelijk nog een linker en rechterkant, zolang je maar niet teveel achteruit kijkt! Ik zeg weleens “neem alleen het mooie mee uit het verleden!” Dit ervaar ik niet alleen in mijn leven, maar heb het nu ook ervaren dat het in het geloof nét zo werkt. Ik dacht altijd “de Heer weet hoe ik het wil hebben!”.

Het leven is avontuur / drama, waarbij goed en fout, leuk of niet leuk altijd op de loer zal liggen. Ben je sterk genoeg om hier mee om te kunnen gaan? Of sterk genoeg om het leven niet op te geven en negatief weg te zakken of zelfs erger?! Open je hart naar God is heel makkelijk om te zeggen, maar volhouden, dát is juist de kunst! En let op!!! Dit kun je niet altijd alleen! Praat erover met mensen die je kunt vertrouwen, en bij de Alpha-cursus bouw je die vertrouwensbanden wel op! Ik dacht altijd dat ik het alleen kon oplossen, maar helaas… Wat ik net zei, je komt dan écht vast te zitten! Ga samen dat avontuur aan, maar ook dat drama, want we zijn mensen op aarde om samen te zijn, samen te geloven en samen te geloven in ons zelf! Op de Alpha-cursus is de begeleiding / leiding altijd aanwezig, dus kun of wil je ergens niet met een mede-cursist over praten, dan zijn zij er voor je! Voor mij werkte het écht om er zowel met leiders als cursisten over te praten.

“Blijf er niet alleen mee zitten! Je bent er voor elkaar!”

Tenslotte, als je meer stabiliteit in je leven zoekt, óf in je geloof dan raad ik je écht aan om de Alpha-cursus te volgen. Ik zat zowel met mijn leven als geloof vast, en het heeft me losgetrokken! De Heilige Geest zit in me, en dat voelt zo goed… God is altijd bij me, net zoals Jezus! Zal ik nooit geen zonde meer begaan? Natuurlijk wel, want ik ben een mens! Wij zijn hier op aarde met ons avontuur en drama, en we hebben ook een opdracht om van dingen te leren zodat we ons verder kunnen ontwikkelen. Of je nu 10, 35 of 80 bent, je ontwikkeling stopt nooit! Nadat de Alpha-periode is afgelopen volgt er een kerkenrondje. Hierbij kunnen cursisten samen met begeleiding of leiding van de Alpha-cursus kerken bezoeken zodat ze niet ergens helemaal alleen hoeven binnen te stappen. Wordt er van je verwacht dat je lid wordt van een kerk? Nee! Zeker niet… Je wordt er via dit kerkenrondje mee geholpen! Je kunt ook gewoon meegaan om eens te kijken hoe het er in andere kerken aan toe gaat. Het zijn kerken in je eigen regio! Ikzelf ga al ruim een jaar naar een kerk, en voel me dankzij Alpha er nu een stuk prettiger! Ben ik nu een heilig boontje? Neej absoluut niet! Want deze bestaan niet… Ik ben gewoon mezelf, met mijn goede dingen, maar zeker ook mijn verkeerde…… Het verschil is dat ik verder kan met mijn leven, want ik ben genezen!!!!!!

“Ik ben een mens, dus ik heb mijn goede dingen, óók mijn zonden!”

1 reactie

  • Hans

    Prachtig!
    Ik heb net mijn tweede seizoen in het Alpha team – de ‘cursusleiding’ – achter de rug. En dit is een mooi getuigenis van hoe het er in de Alpha cursus aan toe gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *