5G, wel of niet?

Beste lezer, vanmiddag las ik een stukje dat volgend jaar 5G wordt geïntroduceerd in Nederland. 5G is de ‘supersnelle’ opvolger van het 4G mobiel internet wat de meesten onder ons op hun mobiele telefoon gebruiken om te internetten. Maar wat is nu het verschil? Is het écht zoveel sneller? Men zegt er ongeveer 20Gbit (gigabit) mee te kunnen halen, dus dat is aanmerkelijk sneller! Afhankelijk van waar je zit natuurlijk… Maar beste lezers, 20Gbit internetsnelheid… waar hebben we het voor nodig??? Om onderweg in de trein naar Ultra-HD films en series te kunnen kijken? Serious?! Op zo ‘n klein schermpje? Goed, misschien schrijf ik nu heel ouderwets, maar als we nu eens die telefoon wat vaker aan de kant leggen en eens omkijken naar de mensen om ons heen? Dáár is geen internetsnelheid voor nodig! 😉

“5G, het nieuwe internetten via een mobiel netwerk”

Helaas komt het op het platteland nog vaak genoeg voor dat daar geen kabel of glasvezel aanwezig is, maar een enkeling heeft wél de beschikking over 4G en straks dus 5G. Voor veel bedrijven wordt het steeds lastiger om te werken met computers etc. omdat er geen snelle internetverbinding aanwezig is. Nu er wordt gewerkt aan een beter mobiel bereik buitenaf is 4G en in de toekomst 5G wel een goede uitkomst voor particulieren en bedrijven die nu nog geïrriteerd zitten te wachten totdat bijvoorbeeld een mailtje is ontvangen of verzonden. Daarbij komt dat ze eindelijk meekunnen in de maatschappij van het streamen! Wat dat betreft hebben we die snelle internetverbindingen wel nodig, vooral als het om zakelijke doeleinden gaat. Maar wat gaat dat geintje wel niet kosten? Is draadloos internet via 4G en straks 5G goedkoper dan het aanleggen van glasvezel of de coax kabel?

“Het lijkt mij een goedkope, en effectieve oplossing voor buitenaf”

Al met al lijkt me 5G een goede uitkomst, zodat mensen buitenaf ook zonder problemen kunnen werken, maar ach… voordat we die 20Gbit nodig hebben zijn we ook al een tijdje verder. En dat Ultra-HD, gaat dat écht wat worden? Ik heb een beetje mijn twijfels erover. Het is mooi, maar hebben we allemaal het geld ervoor over om er nieuwe apparatuur voor aan te schaffen? En het aanbod van Ultra-HD materiaal, daar kan ik nog niet echt wat over zeggen, want er is nog erg weinig van te krijgen. Hé, maar we zijn voorbereid op de toekomst! Ik zou 5G voor buitenaf aanraden, maar voorop je telefoontje om te streamen in de bus of trein? Neej, dat gaat weer wat te ver vind ik! Maar wie weet… gaat er de komende jaren nog iets komen waarbij we misschien allemaal écht 5G nodig hebben? We zullen zien!

“Hebben we straks zulke grote bestanden nodig om te werken?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *