De cabaretier spreekt

Beste lezer, we kennen ze allemaal wel… de vele cabaretiers met hun humor, zang, muziek en soms ook wel serieuze dingen. Of het nu gaat om geloof, asiel, politiek, het weer, of om jezelf, ze denken allemaal dat ze erg leuk zijn! Sommige zijn dat ook 😉 Kijk eens naar jezelf, wat vind jij leuk aan jezelf? Noem eens vijf dingen op! Lukt je dat? Het mag bijvoorbeeld qua karakter, je lichaam, je soort muziek waar je naar luistert of je manier van schrijven. Wat kun jij van de daken schreeuwen waardoor mensen om je gaan lachen, of ben je wat meer van het serieuzere? Waarmee kan jij een boodschap pakkend maken naar de mensen? Op toneel, of vanachter je pen en papier? Achter de laptop of PC? Wat heb jij in je???

Misschien denk je: ik heb helemaal niets te vertellen, mensen vinden er toch niets aan! Ik ga een beetje lachen om mijn eigen grappen… Of je hebt wel wat te vertellen? Durf je het alleen niet te vertellen? Ben je bang om te worden uitgelachen? Begrijpelijk, maar als je jezelf bent… dan vind je altijd wel een doelgroep die om je kan lachen of een traan laat vallen als het om serieuze, soms erg emotionele dingen gaat. Je hebt vast nog nooit van een serieuze cabaretier gehoord, maar laat je verhaal eens horen! Ga op je gevoel en vertel wat jij te bieden hebt, waar je mee zit. Deel de dingen in je leven eens met anderen. Er zijn zoveel mensen die er wat voor hunzelf uit kunnen halen! En, zal je niet dichter naar elkaar toe groeien?

Hoofdpijn omdat je het wel kunt uitschreeuwen, ik denk dat er heel veel mensen zijn die dit kennen! Uit eigen ervaring spreek ik dat het geen schande is om eens op het toneel te gaan staan en zeggen wat je dwars zit. Zonder alle decoropbouw, maar gewoon jij, de nuchtere en pure jij! Kun jij traan en lach combineren? Dan ben je een hele knappe schrijver of boodschapper! Waarom zou je je pen nog langer laten liggen? Waarom zou je je mond nog langer houden? De slachtofferrol mag je soms spelen, ookal zegt iemand van niet. Goed bedoeld, maar het kan niet alleen maar positief zijn in het leven. Als je alleen maar positief bent dan word je behoorlijk eenzaam in jezelf kan ik je zeggen… Hoe moet je dan omgaan als het een keer tegenzit? Hoe moeten anderen je bereiken? Ga ervoor en stel je eens kwetsbaar op! Het is geen schande en wie weet nemen anderen dat idee van je over!

Wees je eigen cabaretier over jezelf, begin daar eerst eens aan. Ga oefenen en uit het naar anderen die je vertrouwt. En ach… valt er een traan, dan weet je dat je goed zit bij die mensen. Valt er geen traan? Dan is dat ook geen ramp, misschien de volgende keer? Hoe of wat, blijf nuchter en neem jezelf vooral niet te grazen in waanideeën of ‘ik moet het allemaal zelf doen’. Men zal schrikken, men zal naar je toekomen of men luistert aandachtig naar je… Daarom de serieuze cabaretier… En God? Probeer het eens om je handen te vouwen of alleen eens naar boven te kijken. Kijk eens afvragend… jij, daar hoog in de hemel, ik ben hier en heb je hulp nodig! Vraag het op een iets nettere manier, zou ik je wel willen zeggen, maar hij is er écht! Ookal duurt het even, en denk je bij jezelf waar blijf je nou?! Maar wat dacht je van andere mensen om je heen? Wij mensen zijn toch allemaal ‘zonen of dochters’ van God? Een vader vraagt toch weleens om je broertje of zusje te helpen? (doordenkertje)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *