Column: Veilig op internet

Een hele goedendag lezer, dit keer een stukje over veiligheid op het internet. Je hoort zoveel om je heen over privacy en cookies die je elke keer moet accepteren (of niet). Iets om je aan te ergeren? De cookie-meldingen bijvoorbeeld? We zetten tegenwoordig alles op het internet zonder daarbij na te denken wat de negatieve gevolgen kunnen zijn. Bijvoorbeeld op social media met onze foto ‘s en statusupdates. Ga jij vertellen dat je zoon of dochter zelfstandig kan fietsen of zelfstandig iets in de magnetron kan zetten? Waarom zou iedereen in je social mediakring dat moeten weten? Is mijn mening. Het mooist is om er nog een foto bij te zetten ook…

“Je statusupdate is je privacy, of toch niet?!”

Duizend en één foto ‘s van de kids op Facebook en honderd en één filmpjes op Instagram, wat doe je ze aan? Bij elke kuch die ze geven staat men alweer op de foto en ach… voor de eerste keer een pleistertje op de knie… tijd om te posten op Facebook! Denk eens wat verder na dan je neus lang is… Wat doe je de privacy van zo ‘n kind aan of die van jezelf? Laat ze toch lekker rustig leven! Oké héél af en toe een fotootje op social media, bijvoorbeeld met een uitje in een pretpark, met kerst of op de verjaardag… Ik ben dan ook weer niet iemand die zegt helemaal niets te moeten doen… En jezelf? Kom er eens lekker bijstaan en wees wijs… scherm je profiel(en) op social media af zodat alleen jij kunt kiezen wie je content te zien krijgt.

“Post op Facebook, maar deel met mate!”

Die partyfoto ‘s, ook zoiets. Enkelen denken dat we ladderzat op internet moeten verschijnen. Leuk! samen met je vrienden op internet. Een paar knappe dames – óf heren erbij en je fotocollage is compleet. Echt, wat doe je jezelf aan?! Alles wat je op internet zet, élke letter, laat zijn sporen achter. En cookies? Je moest eens weten! Maar als je nadenkt dan weet je dat zelf toch ook wel?! Die webshop die je hebt bezocht weet je overal terug te vinden, ook op het moment dat je een reis aan het boeken bent en je vrouw erachter komt dat je voor haar via internet dat éne speciale cadeau hebt gekocht. Jammer toch?! Dan mis je dat speciale moment van totale verrassing toch? Dat moment dat ze je van blijheid in de armen springt……

“Waarom zou je computer een cadeau moeten verklappen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *