Eerste advent, weet jij wat het is?

Beste lezer, morgen is het eerste advent. Vanaf deze zondag wordt er bij de meeste Christenen elke opvolgende zondag tot aan kerst een kaarsje aangestoken. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar weet je ook wat het oorspronkelijk is? Mag je dan kerstversiering neerzetten, ophangen en de kerstboom opzetten? Dát mag als je het nuchter bekijkt wanneer jij wilt, ook vóór Advent maar het staat een beetje gek als jij in Oktober al een kerstboom en lampjes hebt neergezet of opgehangen. Sinterklaas is nog niet het land uit, maar met Advent vieren we de aanloop naar kerst. De geboorte van Jezus.

“Kerstversiering mag in Oktober worden neergezet, maar écht?!”

In principe kun je hanteren dat je vanaf Advent kunt beginnen met het opbouwen van de kerstversiering omdat je vanaf dat moment de aanloop naar kerst ‘viert’ en als je écht gelooft dan doe je dat met mate en met je hart! Vieren dat Jezus, de zoon van God voor ons is geboren, en uiteindelijk voor ons aan het kruis is gestorven. Rare gedachte, als je niet gelovig bent en je deze tekst ziet, maar hij is voor ons geboren, als de zoon van God en voor ons gestorven om onze zonden te vergeven.

“De aanloop naar kerst, 4 zondagen met de warmte van het kaarslicht”

Veel kinderen hebben een ‘adventkalender’, met lekkere chocolaatjes of andere kleine ‘verrassinkjes’, maar vergeten we de kaarsjes niet aan te steken elke zondag? Wat heb je aan zo ‘n eeuwenoude traditie zou je bij jezelf denken, Jezus leeft toch al lang niet meer? Dat klopt, maar in je geloof en in je hart is hij er altijd! We vieren met Advent enkel ‘naar de geboorte van jezus toe’, en sinds zijn geboorte is hij eeuwig in ons hart. Er is meer dan alleen het lekkere eten met elkaar en die pracht en praal aan lichtjes en andere gekkigheden, maar als je nu de oorsprong en de échte bedoeling erbij betrekt, wordt het dan niet éxtra leuk en gezellig?!

“Als je niet Christen bent, dan wens ik je natuurlijk ook veel plezier deze Decemberperiode!”

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *