Vergeven, lastig of niet?

Beste lezer, vanmorgen heb ik tijdens de kerkdienst een interessante toespraak gehoord, dit ging over ‘vergeven’. Kun jij diegene vergeven die met je partner is vreemdgegaan? Of die ‘eikels’ die je hebben gepest? En zo erg dat je er tot op de dag van vandaag nog steeds met littekens mee rondloopt? Kun je diegene vergeven? Kun je jezelf vergeven als je iets hebt gedaan waar je niet achter stond of dát jij iemand enorm hebt bezeerd? Heb je het in je, of anders gezegd het lef om naar diegene toe te gaan en zeg: ‘wil je me alsjeblieft vergeven”?

Ikzelf ben vroeger gepest, en dat heeft zijn littekens achtergelaten met als gevolg epilepsie, moet ik hun die dit hebben veroorzaakt dat vergeven? Tóch zegt God dat we iedereen moeten vergeven. Persoonlijk vind ik dit heel moeilijk, hoe kun je nu mensen vergeven die je leven toen kapot hebben gemaakt?! Misschien is het beter om te zeggen ‘ik vergeef, maar ik vergeet het niet’. Je kunt elkaar weer recht in de ogen aankijken en door je gevoel van vergiffenis en je ‘reine’ gedachte zal je waarschijnlijk iemand niet aanvliegen of op een andere manier ‘een koekje van eigen deeg’ geven.

“Vergeven moet, zegt God, maar je hoeft het niet te vergeten…”

Je hoeft niet (elke dag) bij elkaar op de koffie te komen, maar als het om iets kleins gaat, probeer dan tóch eens om de draad weer op te pakken, zou ik je haast willen meegeven. De band kan juist veel sterker worden dan voorheen, en let dan eens op de vruchten die je samen plukt! Soms moet je door een bult vol zure vruchten om uiteindelijk de goede te plukken! We zijn allemaal mensen, met verschillende karakters en talenten. We dragen allemaal een aparte kleur bij ons. Mijn mening is: geef het de tijd en ruimte om te vergeven, maar sluit jezelf niet op in woede en emoties waar je niets aan hebt. Maak die tijd ook niet te lang!

Ben je bang om vergiffenis te vragen? Neem de stap of stuur als het om een echte hevige ruzie gaat een brief of e-mail. Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden, waaronder op de digitale wijze om te proberen je schuldgevoel weg te nemen of te verminderen. Eens die stap gezet zal je voor altijd rust geven, je hebt geprobeerd wat je kon. Ook hierbij geldt het stukje over de vruchten die je plukt, ookal zal diegene je niet vergeven…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *