Een depressie, onderschat het niet!

Een ‘ziekte’? Of is het een beperking? Welke naam kun je het geven? Dat is iets wat ik me altijd afvraag bij een depressie. Veel mensen hebben er last van, waaronder ikzelf ook wel eens. Waar ligt de grens om hulp te gaan zoeken? ‘Ik zie het niet meer zitten’ is een antwoord, uitbarstend van tranen bij veel mensen. Brekend van verdriet! Dát is al een reden om aan de bel te trekken, want het maakt je leven kapot als je ermee door blijft lopen. Jammer genoeg hoor je dat veel mensen ‘eruit stappen’ omdat ze geen uitweg meer zien. Maar wat is de oorzaak? Dát kunnen heel veel dingen zijn.

Ikzelf ben in het verleden erg gepest, en daar bovenop kwam mijn ziekte met epilepsie. Dat heeft gemaakt wie ik ben, met zijn voor – en nadelen. Ik klim er sterker uit, dat merk ik zeer bewust, maar soms ook met de levenseigenschap ‘vallen’. Ik heb door dit alles geleerd om mijn eigen grenzen te ‘gehoorzamen’, dus nee te zeggen als het nodig is! Luister naar je eigen hart, en doe vooral geen dingen waar je niet achter staat. Wíl jij nog mee in de maatschappij van presteren en boven je eigen grenzen uitkomen? Dénk je dat je dit volhoudt?

“Wat staat je vandaag allemaal te wachten?”

Als je ‘s morgens in de auto stapt of op de fiets dan zie je al gauw dat mensen zich moeten haasten, en die gezichten? Bijna iedereen kijkt chagrijnig, want we moeten vandaag weer boven onze grenzen presteren, en overspannenheid of burn-out komt steeds dichterbij. En dan? Hoe betaal ik mijn hypotheek verder of hoe kan ik mijn vrouw en kinderen verder onderhouden? Zoveel prikkels opvangen dat je er hoofdpijn of zelfs migraine van krijgt? De wereld is hard, dat weet ik ook, maar je kunt een goed leven hebben met minder. Ietsje minder luxe, minder op vakantie, en misschien wat vaker naar de goedkopere supermarkt dan alleen maar die dure met mooiere verpakkingen.

Als je deze beslissing maakt en je voor minder, meer kiest, mag ik je dan welkom heten? In een leven met meer plezier en rust? Een misschien wel betere stabielere relatie met je partner en kinderen? Kijk dat gezin eens! Kijk eens naar jullie? Wat is de wereld mooi als je er weer alles van kan zien en het nut weer van alles inziet. De zon schijnt weer, en alles begint weer te bloeien, ook in je hart! Geen pilletjes meer en dure behandelingen om boven water te kunnen blijven, voor hoelang dat nog kon. Jij, die weer gezond kan nadenken, en gezond kan delen met iedereen zonder die deadline! En je talenten? Die kunnen op een andere manier boven water komen!

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *