Jouw natuurfoto vanaf smartphone

Hallo allemaal, dit keer heb ik wat tips voor je om leuke foto ‘s te maken van natuur en dieren. Zoals je op bovenste afbeelding ziet is het helemaal niet moeilijk om met je smartphone mooie foto ‘s te maken. Deze heb ik vorig jaar gemaakt, en ik nam wel een beetje het risico met deze wesp in de buurt, maar zie het resultaat… ik heb niet ingezoomd met mijn camera! Wel heb ik de telefoon zo dicht mogelijk erop gehouden en op mijn scherm van de telefoon op de plek van de wesp op mijn scherm getikt zodat de bloem en de wesp scherper in beeld kwamen en de rest wat waziger op de achtergrond. Pas met dit soort insecten, ze kunnen nogal gemeen steken als je pech hebt, maar dat hoef ik je niet te zeggen eigenlijk. Je stelt je telefoon als volgt in: begin door eerst vrije ruimte vrij te maken op je geheugen van je telefoon of geheugenkaart(je), zorg ervoor dat je de volgende functies activeert van de camerafunctie op je telefoon: zet de instelling van de camera op ‘handmatig’. Je krijgt dan veel meer mogelijkheden qua kwaliteit, belichting etc.

Als je dat hebt gedaan kun je beginnen met het afstellen van je fotocamera, om hoge resolutie foto ‘s te maken moet je het fotoformaat op het hoogste qua resolutie zetten en het bestandsformaat ‘raw’. Het veelgebruikte ‘jpg’ formaat is ideaal voor foto ‘s die je op internet wilt plaatsen, bijvoorbeeld voor social media of om te appen. Stel je camera in op ‘raw’ voor de mooiere foto ‘s. Het is belangrijk dat je de resolutie instelt op de hoogste stand als dit mogelijk is. Voor het maken van ‘natuurkiekjes’ raad ik je aan om de flitser uit te zetten! Dit kan problemen geven met de belichting of geeft een foto niet het beeld dat je wenst.  Als je de ISO, WB, MF instelling kunt instellen, ga hiermee aan het testen en experimenteren en pak de voor jou gewenste kwaliteit. Ik raad je aan om het formaat van de foto op 16:9 te zetten, omdat we tegenwoordig bijna allemaal met breedbeeldschermen werken. Je kunt bij de apps op je telefoon gebruik maken van diverse effecten of filters, maar ikzelf doe dat zo min mogelijk als het om natuurfoto ‘s gaat. Naar mijn mening is het origineel zoals de foto is geschoten het mooist.

Ik gebruik foto en grafische bewerkingssoftware op mijn computer en laptop, maar dat eigenlijk alleen voor afbeeldingen op internet buiten natuur om. Bijvoorbeeld voorop mijn website. Let op dat hoe scherper en groter de foto qua resolutie en omvang is hoe groter het bestand op je telefoon. Wat ik meestal doe is de foto ‘s uploaden naar de cloud (online opslagruimte) of van mijn telefoon kopiëren als ik ze niet gebruik op internet om ruimte te besparen. In het donker is het vaak lastiger om natuurfoto ‘s te maken. Wat je dan kunt proberen is om de belichtingsinstellingen bij te stellen of om in dit geval wél de flitser te gebruiken. Een andere tip, zowel bij nacht als daglicht is warmte-instellingen aan te passen erg handig, evenals de temperatuur van de foto. Wat ik zelf ook doe is de foto maken in combinatie met wat zonlicht. Dit geeft erg mooie effecten! Veel succes en plezier met het maken van je ‘professionele’ foto ‘s en nogmaals, wees voorzichtig in de natuur en kijk niet middenin de zon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *